Tokat’ta hangi nehir var?
Tokat ili toprakları Yeşilırmak ve kolları tarafından sulanmaktadır. Tozanlı kolu: Köse dağının 2801 m. batısındaki yüksek dağlık bölgeden kaynaklanır.
Tokat Kaz Gölü nerede?
Kaz Gölü, Tokat ilinin Zile-Pazar yolu üzerinde Üzümören ilçesi yakınlarında bulunan tektonik bir göldür. Turhal ilinin Pazar ilçesi sınırına yakın Kazova ilçesinde yer almaktadır.
Tokat’ın adı neden tokat?
Ali Cevat ve İ. Hakkı Uzunçarşılı gibi bazı tarihçiler, şehrin adının “surlu şehir” anlamına gelen Tok-kat’tan geldiğini ileri sürmüşlerdir. Başka bir görüşe göre ise şehir, iyi beslenmiş at anlamına gelen Tok-at’tan adını almıştır.
İznik Gölü Türkiye’nin kaçıncı büyük gölü?
İznik Gölü, Marmara Bölgesi’nin en büyük doğal gölü ve Türkiye’nin beşinci büyük doğal gölüdür. Tektonik bir tatlı su gölüdür. Akarsuların göle döküldüğü noktalarda küçük deltalar ve büyük sazlık kuşakları oluşmuştur, bunların en büyüğü kuzeydoğudaki Karasu ve güneybatıdaki Sölöz’dür.
Tokat’da hangi göl var?
Bölge, Zinav Gölü ve Kanyonu, İnkaya Mağarası, birçok hastalığa iyi geldiği söylenen Sülüklü Gölü, organik tarım yapılan Zinav Yaylası ve Zinav Vadisi ile tam bir doğa harikasıdır. Bu alanlar özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir.
Tokatlıların mezhebi nedir?
Tokat Alevileri: Neredeyse hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta – Dodurga’dan Salur’a kadar; Aleviler Afşar’dan Kınık’a kadar neredeyse 24 Oğuz boyunun hepsinde yaşamaktadır. Bunların arasında Sıraçlar, Türkmen Aleviliğini en özgün haliyle uygulayanlardır.
Niksarda göl var mı?
Muhteşem doğasıyla yaz kış farklı güzellikler sunan Gündoğdu Köyü sınırları içerisinde bulunan Dipsiz Göl ve Gündoğdu Şelalesi şehre 19 km uzaklıktadır. Gölün uzunluğu 250 metre, genişliği 80 metre, derinliği ise yaklaşık 40 metredir.
Yazır Gölü nerededir?
Süleymanpaşa ilçesinin Yazır semtinde yer almaktadır. İlçeye yaklaşık 18 km uzaklıktadır. Gölet genellikle tarımsal sulama için kullanılır ve balık da tutulabilir. Hafta sonları bu sessiz ve rahatlatıcı gölette piknik yapan insanlar görülebilir.
Gökçe Gölü nerededir?
Sevan Gölü (Ermenice: ԍևֶ֡־ ִֵ, Azerice: Göyçə-See) sadece Ermenistan’ın değil, Kafkasya’nın da en büyük gölü olup 940 km²’lik alanıyla (yaklaşık 78 km uzunluk, 56 km genişlik) en büyük göldür. 1900 m rakımıyla dünyanın bu boyuttaki en yüksek gölüdür.
Tokat’ın en büyük ilçesi neresi?
Merkez ilçe dahil 12 ilçeye ek olarak 77 belde ve 632 köy bulunmaktadır. Merkeze bağlı 41 ilçe, 103 köy ve 9 belde bulunmaktadır. Tokat’ın yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi Zile’dir. Nüfusu en fazla olan ilçe ise Erbaa’dır.
Tokatlılar Karadenizli mi?
Tokat, Orta Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde yer alan, tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini günümüze kadar koruyabilmiş nadide bir Anadolu kentidir.
Erbaa hangi ilden ayrıldı?
Erbaa, 1872 yılında Amasya Vilayeti’ne bağlı bir kaza olmuştur. Erbaa’nın 1904 yılındaki nüfusunun cinsiyete göre etnik ve dinsel dağılımı aşağıdaki gibidir.
Dünyanın en büyük 2 gölü neresi?
Stable LakesLineNameKomşu Eyaletler2Michigan-HuronKanada ABD3SuperiorKanada ABD4VictoriaUganda Kenya Tanzanya5TanganyikaBurundi Tanzanya Zambiya Kongo DC32 daha fazla hat
Türkiye’nin en büyük gölü neresidir?
Van Gölü dünyanın en büyük soda gölü ve aynı zamanda Türkiye’nin en büyük gölüdür. Gölün tuzlu soda suyu biyolojik çeşitliliği sınırlar. Gölde 103 bilinen fitoplankton türü, 36 zooplankton türü ve tek bir balık türü olan kefal (Chalcalburnus tarichi) bulunur.
Türkiye’nin 4 büyük gölü hangisi?
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş dağları arasında ve ilin ortasında yer alır. 517 km2’lik alanıyla Türkiye’nin dördüncü büyük gölüdür.
Tokat’ta hangi baraj var?
Şelaleler, dereler, göller ve yaylalarBarajlarGöllerAlmus BarajıGüzelce BarajıBelpınar BarajıKaz GölüBoztepe BarajıDüden GölüBedirkale BarajıZinav Gölü3 satır daha
Kızılırmak ve Yeşilırmak nerede birleşiyor?
Erzincan’ın kuzeybatısında 2600 m yükseklikteki dağlardan doğar. Kelkit, Suşehri, Koyulhisar, Reşadiye, Niksar ve Erbaa ilçelerinden doğu-batı yönünde akar ve Amasya-Tokat sınırında Yeşilırmak’a dökülür.
Yeşilırmak nehri hangi illerden geçer?
Fiziksel özellikleri. 519 km uzunluğundaki Yeşilırmak, Tokat, Amasya ve Samsun illerinden geçerken çeşitli akarsulara karışır. 36.
Erbaadan hangi ırmak var?
İki büyük nehrin (Kelkit ve Yeşilırmak’ın Erbaa-Kaleboğazı) birleştiği tek şehirdir.