Kimler idari işlem yapabilir?
İdari işlemler yalnızca Anayasa ve yasalarla yetkilendirilmiş belirli idari organlar ve görevliler tarafından gerçekleştirilebilir. Görevlerine bağlı olarak idare adına hareket eden görevlilerin kullandığı güç ve yetkiye yetki denir.
TBMM görev ve yetkileri nelerdir?
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yetkileri arasında; kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, devletin bütçe ve kesin hesap tasarılarını görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına karar vermek, genel ve özel af çıkarmak, mahkemelerce verilen kesin ölüm cezalarını yerine getirmek vardır.
Milletvekili hangi işleri yapamaz?
Kanuna göre milletvekilleri, “Devletin mali çıkarlarını etkileyen, devletin kişiliğine karşı işlenen suçlar ile zimmet, yolsuzluk, gasp, kaçakçılık ve döviz suçları gibi davalarda devlete karşı avukatlık yapamazlar; “Meslekî faaliyetlerinin yürütülmesinde veya bireysel işlerinin yönetiminde milletvekilliği sıfatını kullanamazlar.”
TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı ne iş yapar?
MADDE 3. (1) İdari Teşkilatın görevleri şunlardır: a) Genel Kurula, Başkanlık Divanına, Komisyonlara, siyasi parti gruplarına ve milletvekillerine her türlü bilgi desteği ile idari ve teknik yardımda bulunmak.
İdarenin takdir yetkisini kim denetler?
Dolayısıyla, kanunun idareye ikincil veya takdirî yetkiler verip vermemesine bakılmaksızın, bu işlemlerin yargısal makam tarafından incelenmesi mümkündür. Aslında bu durum, hukuki idare ilkesinin gereğidir.
İdari işlemler nelerdir örnek?
İdari işlem yalnızca idari organların ve makamların işlemleriyle ilgili değildir. Örneğin, yasama ve yargı organlarının kendi görevleri dışında kalan faaliyetleriyle ilgili işlemler idari işlem olarak kabul edilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ziyaretçi kabulü, personel ataması ve personelin emekliye ayrılması idari işlemdir.
TBMM neleri denetler?
Türkiye Büyük Millet Meclisi, hükümetin icraatlarını denetler. Milletvekilleri talep ederse, Başbakan veya ilgili bakan, talep edilen konu hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda açıklama yapmak zorundadır.
Cumhurbaşkanını kim denetler?
Yargıtay’daki Davalar | Anayasa Mahkemesi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin faaliyetleri nelerdir?
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görev ve yetkileri şunlardır: Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek; Bakanlar Kuruluna belirli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesin hesapları görüşmek ve onaylamak; para basmak ve savaş ilanında bulunmak…
Milletvekiline tazminat davası açılabilir mi?
Sorumsuzluğun kapsamına, milletvekiline karşı hem cezai hem de hukuki (tazminat) davaları açmanın imkânsızlığı da dahildir. Parlamento sorumsuzluğunun amacı, milletvekilinin yasama görevlerini yerine getirirken kendini özgür hissetmesini sağlamaktır.
Milletvekilinin görevi nedir?
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki milletvekillerinin görevleri belirli bir süre için temsille sınırlıdır. Kendilerini seçenleri, yani halkı temsil ederler. Belirli bir ilden aday olsalar ve seçimi kazansalar bile, kendilerini seçen ili, bölgeyi veya sadece seçmenleri değil, tüm milleti temsil ederler.
Siyasi dokunulmazlık nedir?
Anayasanın “Yasama Dokunulmazlığı” başlıklı 83/2. maddesinde; “Seçim öncesi veya sonrasında bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.” hükmü yer almaktadır.
TBMM’nin görevleri nelerdir?
Başlıca işlevi yürütmeyi denetlemek ve yasama yetkisini kullanmaktır. “Egemenlik kayıtsız şartsız millete aittir” ilkesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin varlığının temel dayanağıdır. Halen ikincil bir kurucu güç olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, diğer anayasal devlet organlarından üstün değildir. Yasama yetkisi, kanun yapma yetkisidir.
İdari teşkilat ne demek?
İdari teşkilat, idarenin üstlendiği görev/fonksiyonları yerine getiren kuruluş olarak tanımlanabilir. Anayasa’nın 123/f1 maddesinde idarenin, kuruluşu ve görevleriyle bir bütün olduğu, idarenin anlamlarının hem teşkilat hem de faaliyet ifade eden bir bütün olduğu belirtilmektedir.
Kanun teklifi için en az kaç milletvekili gerekir?
Taslak yasa için Bakanlar Kurulu’nun tüm üyelerinin imzası gerekirken, tüm milletvekillerinin yasa tasarısını imzalaması için bağlayıcı bir zorunluluk yoktur. Taslak yasa tasarısına en az bir milletvekili katılabilir, ancak birkaç milletvekili bir araya gelip ortak bir teklif sunabilir.
İdari işlem ne demek?
İdari işlemlerden, “idari hukuk alanında sonuç doğuran ve idare makamlarınca kamu gücünü kullanarak idari görevlerini yerine getirmek amacıyla kurulan hukuki işlemler” anlaşılmaktadır.
Hangi kurumlar idare sayılır?
Yukarıda açıkladığımız üzere “Merkezi Yönetim” veya “Devlet Yönetimi”; Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, bakanlıklar, yüksek mahkemeler ile bakanlıklara bağlı, ayrı bir tüzel kişiliği bulunmayan Genel Müdürlük, Müsteşarlık ve Cumhurbaşkanlığı gibi kuruluşları kapsar.
Hem adli hem idari işlem yapılır mı?
Aynı eylem için tekrarlanmama veya cezalandırılmama ilkesine göre, bir kişi aynı eylem için birden fazla yargılanamaz veya cezalandırılamaz. Ancak bu ilke mutlak değildir ve aynı eylem farklı hukuk disiplinlerinde farklı şekilde görülebilir.
İdari yetki nedir?
İdari yetkiler ve sorumluluklar İdari yetkiler, idari organların kanunlar ve diğer yasal düzenlemeler çerçevesinde belirli işlemleri yapma, kararlar alma ve kamu hizmetleri sunma yetkileridir. Bu yetki, devletin vatandaşlara karşı görevlerini yerine getirebilmesi için gereklidir.