Sırılsıklam mı sırılsıklam mı?
Sıfat veya zarf işlevi gören pekiştirici kelimeler birlikte yazılır: açık, tamamlanmış, bütün, her tarafta, çıplak, düz, sade, gün ışığında, zifiri karanlık, kuru, masmavi, solgun, paramparça, sağlam, parlak sarı, sırılsıklam, sırılsıklam ıslak, dikenli, yeşil, vb.
Yarıyıl neden bitişik yazılır?
“Semester break”in doğru yazımı, “semester”, “year” ve “holiday” üç sözcüklü formülasyonundan türetilmiştir. Bu sözcük türleri, dil öğelerinin öznelliğini incelerken bileşik sözcükler sınıfında sınıflandırılır. Bileşik sözcükler ayrıca ayrı veya ilişkili türlere ayrılır.
Yazıhane neden bitişik yazılır?
Yazıhane, birlikte yazılan kelimelerden biridir. “Hane” veya “isim” kelimeleriyle oluşturulan ifadeler birlikte yazılır. Zade kelimesiyle oluşturulan ifadeler de birlikte yazılır. Kısacası, “ofis” kelimesinin doğru yazımı “ofis”tir.
Güzel mi güzel pekiştirme mi?
Yoğunlaştırma, soru edatı “mi” ile yapılabilir: Güzel bir araba mı? Güzel koku.
TDK salep mi sahlep mi?
Bu, tozun tatlandırılmış süt veya suyla kaynatılmasıyla yapılan sıcak bir içecektir. Bu kelime genellikle “sahlep” veya “sağlep” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı salep şeklinde olmalıdır.
Ard Arda nasıl yazılır TDK?
“Arcade” kelimesinin doğru yazımı “arcade”dir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylıyor. Bunları birbiri ardına yazmak yanlış olur.
Önayak nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla yanlış olarak ön ayak olarak yazılır. Doğru kullanımı önsöz biçiminde olmalıdır.
Bilinçaltı nasıl yazılır?
Sonuna alt, üstün, üstünler sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belli bir yeri ifade etmeyen birleşik sözcükler bir arada yazılır: altı ayakaltı, altı bilinçli, gözaltı, bilinçaltı; akşam, yolda, tatilde, gerçeküstü, öğleden sonra, sıra dışı, öğle vakti, suçüstü, yüzüstü; akşamleyin, yürüyerek vb.
Göz kapağı nasıl yazılır TDK?
İki belirsiz isim öbeğine daha bakalım: göz rengi, göz kapağı. Bu iki kelime de bir sahiplik ekiyle biter. Göz kapağı yeni bir anlam kazanmış, bir terim haline gelmiş ve sözlükte bir madde olarak tanımlanmıştır.
40’ta mı 40’da mı?
Sayıların yazımı Yüzde ve binde birler işaretlerinin yazımında sayı ile işaret arasında boşluk bırakılmaz: %25, %50, vb. 3, 4, 5, 40, 60, 70 ile biten sayıların ardından gelen “-de ve –den” ekleri ünlü uyumuna ve ünsüz sertleşmesine göre “-te/-ta ve –ten/-tan” olur: 1923 , 1940’tan itibaren…
Bozayı neden bitişik yazılır?
Genel kuralın birçok istisnası vardır. Örneğin, TDK “grizzly bear” kelimesinin doğru yazımını kabul eder ve “brown bear” kelimesini kabul etmez, oysa “brown bear” bir ayı türünü ifade eder. Kendisini ileri görüşlü bir insan olarak görüyordu ve görevini yerine getirmediği gerçeğini örtbas etti.
Uçan daire nasıl yazılır?
(TDK, s. 1334) Önce yazım yanlışını düzeltelim: Türkçede birleşik sözcüklerin yazım ilkelerine göre bu ünitenin “uçan daire” biçiminde yazılması gerekmektedir.
Yeşil mi yeşil pekiştirme mi?
“Lush green sweater” dediğimizde yeşil rengi vurgularız. Yazım, örneğimizdeki gibi tek bir kelimedir. Bu yazım, azure, pristine, bright red ve solid, stark naked gibi pekiştirici kelimeler için de geçerlidir.
Anbean pekiştirme mi?
TDK’ya göre Anbean kelimesinin doğru yazımı “anbean”dır.
Soğuk mu soğuk pekiştirme mi?
Not: Türkçe dilbilgisi kurallarına göre, her kelime yoğunlaştırıcı sıfatlar oluşturmak için kullanılamaz. Örneğin, “hot” kelimesi “hot” olarak yazılırsa, aşırı sıcak anlamına gelir. Bu kelimenin zıt anlamı olan “cold” kelimesi “somsoğuk” olarak yazılamaz. Sadece belirli kelimeler yoğunlaştırıcı sıfatlar olarak kullanılır.
Sımsıcak mı sıpsıcak mı?
Sıcak anlamına gelir. “Sıpsıcak” kelimesi “hot” kelimesine “-sıp” eki eklenerek oluşturulmuş bir sıfattır. “Hot” kelimesinin anlamını artıran ve yoğunluğunu vurgulayan bir ifade olarak kullanılır. Doğru yazımı “sıpsıcak”tır.
Gelgelelim nasıl yazılır?
Bileşik sözcükler, bir araya getirildiklerinde farklı anlamlar ifade eden sözcüklerdir. Ayrı ayrı yazıldıklarında sözcüğün anlamı bozulur. Bu nedenle TDK’ya göre bileşik biçimde yazılması gereken sözcükler kategorisine girer.
TDK’dan nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler için sözcüğün telaffuzu esas alınır: cm’yi, kg’den, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmalarda ise kısaltmanın son harfinin telaffuzu ayrıca dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin, vb.
Ardısıra nasıl yazılır TDK?
8. “Dış”, “dahili” ve “seri” kelimelerinden oluşan bileşik kelime ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, anakronik, dinsiz, yasadışı, alışılmadık, kanunsuz; ceviz içi, hafta içi, yerli; ruh sırasına göre, birbiri ardına, izleyen, yanında vb.